Skip to main content

Yolotravellog Nyepi Bali

DAG 126 T/M 134, BALI Nyepi

26 maart 2017 – BaliIndonesië

Bali deel 2
26 maart t/m2 april dag 126 t/m 134

S’ochtends vroeg het bed uit en met de taxi naar ambon airport om de vlucht naar Bali te nemen. Alles verloopt soepeltjes en de vlucht van 3,5 uur is zo voorbij. Het eerste dat ons opvalt wanneer we landen en de vluchthaven binnen lopen is dat er weer blanke mensen rondlopen. In de twee weken op de molukken hebben we er niet 1 gezien. En dan stap je je vliegtuig uit en stilt het weer van de toeristen. Aan de ene kant ook leuk, maar het is ons ook super bevallen op de minder toeristische plekken. Je staat dan een stuk dichter bij de inwoners en heb je dus veel meer contact. Oh ja en je wordt gedwongen je Moluks te oefenen hahahah. Wanneer we de koffers gepakt hebben staat het busje van hotel al klaar om ons op te halen. Dit heeft Richard voor ons geregeld en we hebben besloten om de laatste paar dagen op bali in zijn hotel te verblijven. Hij heeft ons met heel veel geholpen waar we hem zeer dankbaar voor zijn. Wanneer we aankomen in het hotel duiken de kids gelijk het zwembad in en dat geeft ons de tijd even bij te kletsen met Richard. Tevens hebben we de tijd nodig om de laatste puntjes op de i te zetten voor ons bezoek aan Australië. Onze visa’s regelen, slaapplek regelen, familiebezoek plannen, vervoer regelen oh ja en de vlucht hahaha.

Savond’s gaan we eten bij een Italiaans restaurant want de kids zijn na twee weken Moluks eten even toe aan wat anders. Het is een top italiaan en we eten heerlijke carpaccio, pate, pizzas en overheerlijke pasta. Bamvol vertrekken eerst de kids met buikpijn naar het hotel en wij nemen nog een toetje, ja natuurlijk creme brulee. De rekening 600.000 IDR, dus een van de duurste van onze reis. Omgerekend €42 en we vinden het duur. Je merkt dat je al aangepast hebt aan de prijzen van het backpack leven en dit al duur vind want in nederland zouden we met z’n vijven hier nog niet de voorgerechten van kunnen betalen. Overal vinden al de voorbereidingen plaats voor het hindoestijnse nieuw jaar dat morgen en overmorgen gevierd wordt. Schijnt een hele happening te zijn dus we zijn super benieuwd. We lopen na ons eten over een rotonde die voor de helft is afgezet en daar zijn ze hele varkens op de grond aan stukken aan het snijden en het verkopen. Ziet er erg bloederig uit maar het schijnt allemaal bij het feest te horen. We zien ook al de eerste pop die in de optocht gaat meelopen. Super mooi gemaakt en er schijnt morgen avond een hele optocht te zijn. Voor nu houden we het voor gezien en gaan we terug naar ons hotel om lekker te slapen.

Hindoestijns nieuw jaar.
Vandaag is het de dag van de optocht om de geesten van bali te verjagen. We doen overdag niet erg veel. Lekker wat liggen op strand en inkopen doen voor morgen want morgen mogen we in kader van het feest 24 uur het hotel niet verlaten en niet teveel lawaai maken of licht gebruiken. Vandaag verjagen ze de geesten van bali door de optochten overal met enge monsters en dan willen ze dat morgen alles stil en donker is zodat de geesten de weg niet terug kunnen vinden. Een beetje in het kort uitgelegd zoals het ons verteld is. Dus even wat snoep en drank inslaan. Overal op straat vinden al giga offers plaats en staan de tempels vol met grote offer manden. Het is erg mooi om zo’n feest mee te kunnen maken en de voorbereidingen beloven al veel goeds. We gaan op tijd eten zodat we een goede plek voor de optocht kunnen bemachtigen. Een paar uur later begint deze dan eindelijk en onder begeleiding van de balinese muziek komt de ene na de andere waanzinnig mooi gemaakte creatie voorbij. Het is erg indrukwekkend en de kids vinden het ook super leuk. De optocht duurt anderhalf uur en daarna lopen we er achteraan naar het strand om daar nog een ceremonie mee te pakken. Inmiddels is het erg laat al en de kids zijn moe. We besluiten dus naar ons hotel terug te wandelen en te gaan slapen.  Wat een super mooie unieke avond om meegemaakt te hebben. Ben benieuwd wat morgen is.

De dag van stilte
Wanneer we wakker worden merk je inderdaad direct het verschil. Je hoort geen scooters, autos, niks. Je hoort zelfs bijna geen mensen praten. Alles is helemaal gesloten en zelfs de luchthaven is dicht. Niemand op straat en dus alleen maar natuurlijke geluiden. Heel apart om te ervaren in een stad waar het normaal de hele dag door druk is. We ontbijten wat en de kids gaan lekker zwemmen terwijl wij nog even wat zaakjes regelen voor Australië en het blog bijwerken. We maken er een hele relaxte dag van (we hebben ook geen keus, hahaha). Wanneer het donker wordt dan wordt het nog specialer want je ziet dan gewoon echt geen hand voor ogen. Alle lampen zijn uit en je ziet alleen af en toe een zaklamp schijnen naar de hotelramen die de gordijnen open hebben en licht aan hebben. Ze schijnen met de zaklamp zodat je de gordijnen sluit. Het is heel duister en helemaal geen lichtvervuiling dus super mooi om de sterrenhemel te bekijken. Het personeel ban de hotels blijft in de hotels slapen en echt iedereen doet mee aan de 24 uur stilte. Super mooi dat een land zich zo vast kan houden aan culturele evenementen ook al zijn er meerdere geloofsgroepen aanwezig op bali. Denk niet dat hier snel een feest zoals bij ons sinterklaas zal worden aangepast omdat er een paar mensen tegen zijn, maar dat is een hele andere discussie. Wij vinden het waanzinnig mooi om deze twee dagen te hebben meegemaakt en raden ook echt iedereen aan als je in deze periode in bali bent mee te genieten van dit mooie culturele event.

De dag erna
Je wordt sochtends wakker en hoort gelijk weer alle auto’s en scooters en de draad wordt weer opgepakt. Althans de meeste mensen doen vandaag de familie bezoekjes etc dus veel
Is nog gesloten maar we maken er een stranddag van met alle lokalen die dit ook doen op hun vrije dag. Heerlijk genieten dus. Savonds eten we wat bij stiff chili sanur waar we kunnen genieten van een super zanger. Af en toe kippenvel momenten. Man wat is het toch mooi om zo aan zee te kunnen genieten van live muziek. We maken het niet te laat want we willen morgen een dag naar ubud

Boek Didi Taihuttu en The Bitcoin Family

JUST ONE CLICK AWAY

Add your Name and your E-mail address in the field below and you can start the download of my 5 secrets to save time and earn Bitcoins! We also share how we multiply our Bitcoins and how you can prepare and travel on crypto with kids!

 

You will also receive an Email when our Book will be available in English and receive a 5% discount!

You have Successfully Subscribed!