Skip to main content

Begrippenlijst crypto currency

Bitcoin Address
een reeks letters en cijfers die mensen gebruiken om bitcoin naar of van te verzenden. Een bitcoin-adres wordt gedeeld van de ene gebruiker naar een andere gebruiker, zodat zij u Bitcoin kunnen sturen. Evenzo, als u bitcoin naar iemand wilt verzenden, heeft u hun adres nodig (verkregen uit hun portemonnee).

Bitcoin
Een elektronisch peer-to-peer geldsysteem.

Block
een groep Bitcoin-transacties die hebben plaatsgevonden gedurende een specifieke periode. Het gemiddelde is ongeveer 10 minuten. Mijnwerkers verwerken Bitcoin-transacties niet één voor één maar in groepen of “blokken”.

Block Reward
een hoeveelheid Bitcoin die mijnwerkers verdienen bij het maken van een blok (van openstaande transacties). De beloning is gelijk aan de som van 1) de bloksubsidie ​​(nieuw ‘geslagen’ satoshis) plus alle transactiekosten verbonden aan transacties die in dat blok zijn opgenomen. De subsidiebeloning wordt elke vier jaar gehalveerd.

Blockchain
het gedecentraliseerde, openbare grootboek van elke Bitcoin-transactie die ooit heeft plaatsgevonden. Omdat blokken door mijnwerkers worden geverifieerd, worden ze toegevoegd aan de keten van vorige blokken, vandaar de naam.

BTC
een afkorting voor de Bitcoin valuta.

Gecentraliseerd / Centralisatie
een organisatievorm waarbij één partij, groep, autoriteit de controle heeft. Deze systemen hebben enkele faalpunten. VISA, Paypal en ApplePay zijn voorbeelden van gecentraliseerde betaalsystemen. Gecentraliseerde organisaties worden gecontrasteerd door gedecentraliseerde systemen.

Confirmation(s)
Een bitcoin-transactie wordt bevestigd zodra deze door een mijnwerker in een blok op de blockchain is opgenomen. Elk volgend blok toegevoegd aan de blockchain is een andere bevestiging voor die transactie. Er worden in het algemeen 6 of meer bevestigingen aanvaard om een ​​transactie te finaliseren, hoewel 99,99% van de tijd Bitcoin Cash-transacties als definitief kunnen worden beschouwd met 0 of 1 bevestiging.

Cosigner
een persoon of entiteit die gedeeltelijke controle heeft over een Bitcoin-portemonnee met meerdere handtekeningen. Om een ​​send van bitcoin te voltooien, heeft een multi-sig-portemonnee toestemming nodig van een bepaald aantal van alle mede-ondertekenaars in de portefeuille. De benodigde hoeveelheid goedkeurende cosigners staat bekend als ‘M of N’.

Cryptocurrency
een digitale valuta die gebruikmaakt van cryptografie om beveiliging te bieden en transacties op zijn netwerk te verifiëren. Bitcoin is de eerste cryptocurrency. In tegenstelling tot traditionele fiat-valuta’s vereist een cryptocurrency geen centrale bank of enige andere gecentraliseerde autoriteit om de veiligheid te waarborgen of de controle over de geldhoeveelheid te behouden.

Cryptografie
de praktijk en studie van technieken voor veilige communicatie in aanwezigheid van derden. Bitcoin en andere valuta zijn gerelateerd aan cryptografie voor zover ze wiskunde gebruiken om informatie te beveiligen. Binnen Bitcoin maakt en beveiligt cryptografie portefeuilles, ondertekent alle transacties en verifieert elke transactie op de blockchain.

Decentralized
een organisatievorm waarbij geen enkele partij, groep of instantie nodig is om services te beheren. Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk omdat geen bedrijf, overheid of individu het heeft gemaakt of onder controle heeft. Het bestuur van Bitcoin is afhankelijk van de community en de code is open-source.

Distributed
ook bekend als peer-to-peer (p2p). Een gedistribueerd netwerk vereist wel dat gebruikers verbinding maken met een centrale server of entiteit. In een gedistribueerd netwerk maken gebruikers rechtstreeks verbinding met elkaar. Bitcoin is een gedistribueerd netwerk dat geen centrale verwerkingsentiteit heeft.

Encryption / encrypt
het Bitcoin-netwerk maakt gebruik van cryptografie om portefeuilles te beveiligen, zodat alleen degenen die de private sleutel beheren die aan die portemonnee is gekoppeld, er toegang toe hebben om Bitcoin vanaf dat adres te verzenden.

Hash
een wiskundig proces dat mijnwerkers gebruiken op blokken om het netwerk te beveiligen en de netwerkbeveiliging te behouden. “Hash”
verwijst ook naar de unieke identifier van een Bitcoin-transactie.

Ledger
een lijst met ID’s, transacties, tijdstempels, saldi en andere gegevens met betrekking tot een financieel account. De Bitcoin-blockchain is uniek in de zin dat deze gedistribueerd, gedecentraliseerd en openbaar is.

M van N
het vereiste aantal cosigners dat nodig is om handtekeningen (M) te leveren uit de totale hoeveelheid cosigners (N) binnen een portemonnee met meerdere handtekeningen. Een gebruikelijke M van N-waarde is “2 of 3”. Dit betekent van de drie mede-ondertekenaars, elke twee zijn nodig om een ​​handtekening te autoriseren.

Miner
een gespecialiseerde Bitcoin-gebruiker bestaande uit een computer of een groep computers die 1) in behandeling zijnde transacties in blokken verzamelt om ze te verwerken en 2) blokken verifieert die door andere mijnwerkers zijn gemaakt. Mijnwerkers worden gestimuleerd om dit werk uit te voeren omdat ze alle transactiekosten (verbonden aan transacties binnen blokken) verzamelen en worden beloond met nieuwe bitcoins als onderdeel van de blokbeloning.

Multi-Signature
ook bekend als ‘multisig’. Dit zijn bitcoin-transacties waarbij handtekeningen van meerdere partijen moeten worden geautoriseerd. Bitcoin.com-portefeuilles bieden de multisig-functie.

Open Source
vrij verdeelde software waarvan de code voor het publiek beschikbaar is om te bewerken, te gebruiken en te delen. De Bitcoin-code is open source.

Private Key
een reeks cijfers en letters die wordt gebruikt voor het uitgeven van bitcoins op een specifiek Bitcoin-adres.
Protocol
een reeks officiële regels die bepalen hoe deelnemers aan een bepaald netwerk moeten communiceren. Het protocol van Bitcoin bepaalt hoe elk knooppunt verbinding maakt met de anderen, het aanbod van Bitcoins op een bepaald moment en definieert ook andere aspecten van het netwerk.

Public key
een reeks letters en cijfers die wiskundig is afgeleid van een privésleutel. Met openbare sleutels kan iemand bitcoins van andere gebruikers ontvangen.

QR-code
een afbeelding, meestal vierkant, die een openbare of private sleutel bitcoin digitaal vertegenwoordigt. QR-codes zijn vergelijkbaar met streepjescodes die te vinden zijn op fysieke producten en kunnen worden gescand door digitale camera’s op smartphones of computers.

Signature
een deel van een Bitcoin-transactie dat bewijst dat de eigenaar van de privésleutel de transactie heeft goedgekeurd.
satoshi
de kleinste deelbare bitcoin van één bitcoin. Er zijn 100 miljoen satoshis (8 decimalen) in één bitcoin. Eén satoshi = 0.0000001 bitcoins.

Satoshi Nakamoto
auteur van de Bitcoin Whitepaper, gepubliceerd in 2008. Nakamoto is de oprichter en maker van Bitcoin.
SHA-256
de specifieke hash-functie die wordt gebruikt bij het miningproces om bitcoin-transacties te beveiligen.

Transaction
een item in de blockchain dat een overdracht van bitcoins van een adres naar een ander beschrijft. Bitcoin-transacties kunnen verschillende in- en uitgangen bevatten. Afgekort als ‘tx’, bijvoorbeeld, Gewoonlijk is de eerste tx binnen een blok de muntbasis.

Transaction cost
soms de “mijnwerkersbijdrage” genoemd. De transactiekosten zijn een hoeveelheid Bitcoin inbegrepen in elke transactie door gebruikers en verzameld door mijnwerkers. Deze vergoedingen worden gebruikt om mijnwerkers ertoe aan te zetten de transactie aan een blok toe te voegen.

Node
Een computer met een kopie van de blockchain en werkt eraan om deze te onderhouden.

Mining
Het proces om het volgende blok te ‘oplossen’. Het vereist obscene hoeveelheden computerverwerkingskracht om effectief te kunnen doen, maar wordt beloond met ether.

Mining rig
Een computer die speciaal is ontworpen voor het verwerken van blockchains, zoals BTC. Ze bestaan ​​vaak uit meerdere high-end grafische processors (GPU’s) om hun verwerkingskracht te maximaliseren.

FORK
Een situatie waarin een blockchain zich splitst in twee afzonderlijke ketens. Vorken gebeuren over het algemeen in de crypto-wereld wanneer nieuwe ‘governanceregels’ zijn ingebouwd in de code van de blockchain.

PoW
Proof-of-work. Het huidige consensusalgoritme dat door BTC wordt gebruikt.

PoS
Bewijs van inzet. Het voorgestelde toekomstige consensusalgoritme dat door Ethereum wordt gebruikt. In plaats van mining in zijn huidige vorm, zullen mensen die eigenaar zijn van ETH in staat zijn om hun ether voor een korte tijd op te sluiten om te ‘stemmen’ en netwerkconsensus te genereren. Het plan is dat deze belanghebbenden hierdoor worden beloond met ETH.
sharding
Een schaaloplossing voor blockchains. Normaal gesproken bevat elk knooppunt in een blockchain-netwerk een volledige kopie van de blockchain. Sharding is een methode waarmee knooppunten gedeeltelijke kopieën van de volledige blockchain kunnen hebben om de algehele netwerkprestaties en consensussnelheden te verhogen.

software wallet
Opslag voor crypto-valuta die puur als softwarebestanden op een computer bestaat. Softwareportefeuilles kunnen gratis worden gegenereerd vanuit verschillende bronnen. MyEtherWallet (MEW) is een van de populaire.

hardware wallet
Een apparaat dat crypto-valuta veilig kan opslaan. Hardware wallets worden vaak beschouwd als de veiligste manier om crypto-valuta’s te houden.

Ledger Nano S / Trezor
Twee van de meest populaire hardware-wallet modellen.

Cold storage
Het proces om crypto-valuta ‘offline’ te verplaatsen, als een manier om uw crypto-valuta te beveiligen tegen hacking. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar sommige meest gebruikte methoden:
-Printen van de QR-code van een softwareportefeuille en opslaan op een veilige plek, zoals een kluisje.
-De bestanden van een softwareportefeuille verplaatsen naar een USB-schijf en deze ergens veilig opslaan.
– Een hardware wallet gebruiken.

Smart contract
Code die wordt ingezet op de Ethereum-blockchain, vaak rechtstreeks in wisselwerking met de manier waarop geld stroomt. Niet mijn quote, maar: “Met een normale transactie kunt u geld van A naar B sturen. Slimme contracten laten u geld van A naar B sturen, op voorwaarde dat C gebeurt.”

Dapp
Gedecentraliseerde App. Dit verwijst naar een toepassing die een slim contract van Ethereum gebruikt als back-endcode.

De Flippening
Een mogelijk toekomstig evenement waarin de marktkap van Ethereum de marktwaarde van Bitcoin overtreft, waardoor Ethereum de meest ‘waardevolle’ crypto-valuta is. In mijn ogen zal dit niet gebeuren.

Gas
Een meting van de hoeveelheid verwerking die het ethereum-netwerk nodig heeft om een ​​transactie te verwerken. Eenvoudige transacties, zoals het verzenden van ether naar een ander adres, vereisen doorgaans niet veel gas. Voor meer complexe transacties, zoals het inzetten van een slim contract, is meer gas nodig.

Gasprice
De hoeveelheid ether die voor elke gaseenheid aan een transactie moet worden uitgegeven. De initiator van een transactie kiest en betaalt de gasprijs van de transactie. Transacties met hogere gasprijzen krijgen prioriteit van het netwerk.

Wei
De kleinste denominatie van ether. 1 Ether = 1000000000000000000 Wei (1018)

Gwei
Nog een denominatie van ether. De gasprijzen worden meestal gemeten in Gwei. 1 Ether = 1000000000 Gwei. (109)

Exchange
Websites waar u crypto-valuta’s kunt kopen en verkopen.

FIAT
Door de overheid uitgegeven valuta, zoals de Amerikaanse dollar.

Whale
Iemand die absurde hoeveelheden crypto-valuta bezit.

Limit order / limit buy / limit sell
Door handelaren geplaatste bestellingen om een ​​crypto-valuta te kopen of verkopen wanneer de prijs een bepaald bedrag bereikt. Ze kunnen worden gezien als ‘te koop’ tekens. Deze orders zijn wat gekocht en verkocht worden wanneer handelaren marktorders plaatsen.

Sell wall / buy wall
Met behulp van een dieptemeter kunnen traders de huidige limit buys en sales punten zien. De grafische weergave op de dieptegrafiek zien eruit als walls:

Marktorder / market buy / market sell
Een eenvoudige aankoop of verkoop op een beurs tegen de huidige prijs. Markt koopt de goedkoopste BTC die beschikbaar is in het orderboek en de markt verkoopt de duurste kooporder in de boeken.

Margin trading
De handeling van het ‘vergroten’ van de intensiteit van uw transacties door uw bestaande munten te riskeren. (LET OP: Zeer riskant, alleen voor ervaren handelaren en alleen op bepaalde beurzen zelfs dan)

Going Long
Een margehandel die profiteert als de prijs stijgt.

Going Short
Een marge handel die profiteert als de koers daalt.

Bullish
Een verwachting dat de prijs zal stijgen.

Bearish
Een verwachting dat de prijs zal dalen.

ATH
All-Time-High. We hebben er de afgelopen paar maanden veel van gekregen.

Altcoin
Over het algemeen elke crypto-valuta anders dan Bitcoin.

Tokens
Verwijst naar de ‘valuta’ van projecten gebouwd op het ethereum-netwerk die geld hebben opgehaald door het uitgeven van hun eigen tokens. Voorbeelden: DEEPAERO, MONEYTOKEN, DECOIN, POWERLEDGER.

ICO
Initiële munten aanbieding, enigszins vergelijkbaar met crowdfunding in de niet-crypto-wereld. Startups geven hun eigen token uit in ruil voor BTC. Dit is in feite crowdfunding op het ethereum-platform.

Shilling / pumping
Iemand die hoofdzakelijk crypto-valuta promoot. Als een munt wordt beloofd om kanker te genezen of de wederkomst van Jezus te zijn, wordt het shilling genoemd.

Stable coin
Een crypto-valuta met een extreem lage volatiliteit die kan worden gebruikt voor de handel met de algehele markt.

Arbitrage
Profiteren van een verschil in prijs van dezelfde grondstof op twee verschillende beurzen. Wordt vaak genoemd als het gaat om het vergelijken van BTC-prijzen op Koreaanse beurzen met Amerikaanse beurzen.

FOMO
Fear of missing out (Angst om te missen). De overweldigende sensatie die je nodig hebt om in de trein te stappen wanneer de prijs van iets begint te stijgen.

FUD
Angst, onzekerheid en twijfel. Ongefundeerde negativiteit die opzettelijk wordt verspreid door iemand die wil dat de prijs van iets daalt.

FUDster
Iemand die FUD verspreidt.

Pump en dump
De terugkerende cyclus van een altcoin krijgt een hoop aandacht, wat leidt tot een snelle prijsstijging, en dan natuurlijk gevolgd door een enorme crash.

Bag holder
Iemand die nog steeds een altcoin vasthoudt na een pomp en een crash dumpt. Kan ook verwijzen naar iemand die een muntstuk vasthoudt dat in waarde daalt met weinig toekomstperspectieven.

Market cap
De totale waarde die wordt bewaard in een crypto-valuta. Het wordt berekend door het totale aantal munten te vermenigvuldigen met de huidige prijs van een individuele eenheid.

ROI
Rendement op investering. Het percentage van hoeveel geld is gemaakt in vergelijking met een initiële investering. De ROI-berekening is flexibel en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een bedrijf kan de berekening gebruiken om de ROI op verschillende potentiële investeringen te vergelijken, terwijl een belegger deze kan gebruiken om een rendement op een aandeel te berekenen.
Een belegger koopt bijvoorbeeld $ 1.000 aan BTC en verkoopt de BTC twee jaar later voor $ 1.200. De nettowinst van de investering zou $ 200 zijn en de ROI zou als volgt worden berekend: ROI = (200 / 1.000) x 100 = 20%

TA
Trendanalyse of technische analyse. Verwijst naar het proces van het onderzoeken van huidige grafieken om te voorspellen op welke manier de markt vervolgens zal bewegen.

MACD
Gemiddelde convergence divergentie. Een trendindicator die de relatie aangeeft tussen twee voortschrijdende gemiddelden van prijzen.

Bollinger Band
Een marge rond de prijs van een crypto die aangeeft wanneer een munt overbought of oversold is. Meer informatie is beschikbaar op:

DYOR
do your own research, vrij vertaald: doe zelf onderzoek. Deze term is 1) voor personen die zonder enige vorm van onderzoek een vraag stellen 2) een disclaimer als iemand een tip geeft voor de aankoop van een bepaalde cryptofoon.

HODL
ofwel een hold (houden), maar dan verkeerd geschreven. HODL is tegenwoordig jargon voor ‘langetermijninvesteerder’ cryptocurrencyhandelaar die wacht tot zijn coins op een dag veel waard worden.

Boek Didi Taihuttu en The Bitcoin Family

JUST ONE CLICK AWAY

Add your Name and your E-mail address in the field below and you can start the download of my 5 secrets to save time and earn Bitcoins! We also share how we multiply our Bitcoins and how you can prepare and travel on crypto with kids!

 

You will also receive an Email when our Book will be available in English and receive a 5% discount!

You have Successfully Subscribed!